Balansekunst

0 % fullført

Se en gang til

Mange grupper er dårligere representert på scener, skjermer, lerret, gallerier, magasiner, og i styrer og staber. Hva går vi glipp av når vi ikke rekrutterer talenter fra hele befolkningen? Dette nettkurset gir perspektiver og tips til hvordan man kan rekruttere bredere.

Kurset er resultat av et samarbeid mellom Talent Norge, Balansekunst og Music Norway, med økonomisk støtte fra Sparebankstiftelsen DNB og Norsk Tipping.

Logo for Talent Norge
Logo for Music Norway
Logo for Balansekunst

Et rikt kunst- og kulturliv trenger mange ulike stemmer, perspektiver, historier og uttrykk.

Vi ønsker et kulturliv som speiler hele befolkningen. Det handler om at alle skal ha de samme mulighetene. Alle i samfunnet skal kunne finne rollemodeller å speile seg i, og alle skal kunne føle seg like trygge og frie til å skape i kulturlivet.

Det handler også om å skape best mulig kunst og kultur. Kunsten skal inspirere, bevege, underholde og lære oss ting om oss selv om omverden. Da er det viktig at kulturlivet oppleves som tilgjengelig, relevant og inkluderende for alle, slik at vi får alle historiene fra alle talentene, og kan oppleve kunst og kultur med mange ulike perspektiver.

Kurset heter Se en gang til. Ideen bak navnet fant vi i ordet respekt, det kommer av det latinske respectare, som betyr ‘se igjen’ og 'ta hensyn'.

Rekrutteringsprosesser går av og til litt på autopilot. Ofte gjør vi vurderinger og vi tar beslutninger basert på hva og hvem vi kjenner til fra før. Her er det viktig å stoppe opp og være bevisst.

Ikke begrens rekrutteringen til eget nettverk, og ikke la en snever definisjon av kompetanse og kvalitet begrense vurderingene. For å sikre en representativ, rik og inkluderende bransje må vi se og snakke om ulike barrierer, unngå autopilot og se en gang til.

I dette nettkurset presenterer vi

  • Tall: Speiler norsk kulturliv samfunnet? Hva sier forskning om diskriminering i norsk arbeidsliv?
  • Begreper: Vi definerer begrepene mangfold, likestilling, bias, privilegier og mangfoldskompetanse.
  • Lovverk: Hva sier loven om mangfold og rekruttering?
  • Tips: Mangfold i ansettelsesprosesser og i juryarbeid.
  • Refleksjonsoppgaver: Hva må vi være bevisst på?

Målet med nettkurset er å skape en felles ramme for samtale ved rekrutteringsprosesser. Kurset er laget for ansettelseskomitéer, styrer, utvalg og juryer – og alle som er interessert i lære mer om mangfold og rekruttering.

Vi lagrer informasjonen anonymt.

Send inn